amilo-forum.com

Everything you need to know about Amilo and Lifebook laptops by Fujitsu

Amilo 3540 microphone problem Topic is solved

Everything around Linux and Unix-like operating systems.

Amilo 3540 microphone problem

Postby rum_rogers » Sat Jan 17, 2009 11:10 am

Hi everyone,

I have an Amilo 3540 G2 and can't get the microphone to work. I'm using Slackware 12.2 (kernel 2.6.27-7).

Has anyone had any luck with it yet?

Best Regards,

RR
rum_rogers
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 17, 2009 11:00 am

Re: Amilo 3540 microphone problem

Postby hikaru » Sun Jan 18, 2009 10:41 am

What does it mean, the microphone doesn't work? Are you speaking about the built-in microphone or about an external one?
Is the mictophone recognised in alsamixer? If not, did you run alsaconf?
If it is recognised, did you activate the microphone boost?
User avatar
hikaru
Moderator
 
Posts: 1153
Joined: Thu Oct 25, 2007 9:23 am
Notebook:
  • Amilo Si 1520
  • Desktop
  • Asus EEE 901

Re: Amilo 3540 microphone problem

Postby rum_rogers » Sun Jan 18, 2009 3:11 pm

I am talking about the built-in microphone. I did all the obvious steps (enabling in alsamixer, running alsaconf etc) with no results. Although the microphone appears to be recogized in alsa mixer ("Front mic"), alsarecord won't capture a single thing. Upgraded to the latest alsa driver (1.0.18) with no luck. I also tried to specify different models on the snd-hda-intel module - all failed.
rum_rogers
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 17, 2009 11:00 am

Re: Amilo 3540 microphone problem

Postby hikaru » Sun Jan 18, 2009 5:07 pm

This seems to be a known problem and it should be fixed with alsa 1.0.18a:
http://alsa-project.org/main/index.php/Changes_v1.0.18_v1.0.18a

At least the bug report says so:
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=412528

So upgrade the alsa driver to 1.0.18a and it should work.
User avatar
hikaru
Moderator
 
Posts: 1153
Joined: Thu Oct 25, 2007 9:23 am
Notebook:
  • Amilo Si 1520
  • Desktop
  • Asus EEE 901

Re: Amilo 3540 microphone problem

Postby rum_rogers » Thu Jan 22, 2009 1:15 pm

Upgrading alsa to 1.0.18a didn't help. In fact, the problem persists on 1.019 as well.

I have submitted a bug report to the alsa project bug tracker:

https://bugtrack.alsa-project.org/alsa- ... hp?id=4352
rum_rogers
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 17, 2009 11:00 am

Re: Amilo 3540 microphone problem

Postby hikaru » Thu Jan 22, 2009 1:48 pm

Can you reproduce the problem with the current version of Slax?:
http://www.slax.org/
It's based on Slackware 12.2. but due to some tweaks in Slax it might work there.
User avatar
hikaru
Moderator
 
Posts: 1153
Joined: Thu Oct 25, 2007 9:23 am
Notebook:
  • Amilo Si 1520
  • Desktop
  • Asus EEE 901

Re: Amilo 3540 microphone problem

Postby rum_rogers » Thu Jan 22, 2009 10:11 pm

Hi, I tried slax this evening and the problem occurs there too.
rum_rogers
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 17, 2009 11:00 am

Re: Amilo 3540 microphone problem  Topic is solved

Postby gerodn » Sat Mar 07, 2009 7:05 am

Hello,

I had the exactly same problem on Pi3540-G01 on OpenSuse 11.1 x64. (With alsa 1.018 mic didn't work)

Updated to alsa 1.019 and added "model=fujitsu-xa3530" in /etc/modprobe.d/sound.

Mic works ok now.
gerodn
 
Posts: 1
Joined: Sun Dec 02, 2007 6:11 am

Re: Amilo 3540 microphone problem

Postby rum_rogers » Mon Apr 06, 2009 9:39 pm

It worked!! Million thanks, geordn :)
rum_rogers
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 17, 2009 11:00 am


Return to Linux / Unix / BSD

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron