amilo-forum.com

Everything you need to know about Amilo and Lifebook laptops by Fujitsu

Linux Amilo M1437G Topic is solved

Everything around Linux and Unix-like operating systems.

Linux Amilo M1437G

Postby lp68 » Sun Nov 26, 2006 7:56 pm

Please, what Linux function whitout problems of installation in Amilo M1437 G and is the most recomendable.

Thanks for all.
AMILO M 1437 G
User avatar
lp68
 
Posts: 9
Joined: Sat Nov 11, 2006 6:29 pm

Linux M1437

Postby altair2020 » Tue Dec 05, 2006 12:42 pm

I use Ubuntu Linux on my M1437 - Fujitsu support are about as much use as a wet paper bag.

However i managed to find a way to install Linux. Ubuntu Dapper Drake Beta 6.06 works fine for me.

The only trouble is installing the video card driver for Xwindows.

If you install Ubuntu desktop the install will be fine but X will fail to start. You have to manually download the most recent drivers to get it to work.

on this page if you check out my posting ( altair2020 ):

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=79127

You will find the solution.

If you have any futher trouble contact me on MSN altair2020@hotmail.com

goodluck

-BiNG0 :wink:
altair2020
 
Posts: 4
Joined: Mon May 01, 2006 11:16 pm

Via Raid Bios

Postby Quiasmo » Tue Feb 27, 2007 11:42 am

Hi,

I´m having some problems to install Ubuntu on my M1437g.
If you could help me I would be thankful.

Did you change on Bios the SATA option to PATA? How did you do that?
Another thing, did you load the Raid drivers during the installation? How?

Thanks.
Quiasmo
 
Posts: 1
Joined: Tue Feb 27, 2007 11:35 am

Re: Linux M1437

Postby lp68 » Tue Mar 06, 2007 9:20 am

Thanks for all :D


altair2020 wrote:I use Ubuntu Linux on my M1437 - Fujitsu support are about as much use as a wet paper bag.

However i managed to find a way to install Linux. Ubuntu Dapper Drake Beta 6.06 works fine for me.

The only trouble is installing the video card driver for Xwindows.

If you install Ubuntu desktop the install will be fine but X will fail to start. You have to manually download the most recent drivers to get it to work.

on this page if you check out my posting ( altair2020 ):

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=79127

You will find the solution.

If you have any futher trouble contact me on MSN altair2020@hotmail.com

goodluck

-BiNG0 :wink:
AMILO M 1437 G
User avatar
lp68
 
Posts: 9
Joined: Sat Nov 11, 2006 6:29 pm

Ubuntu on Amilo 1437G

Postby Lajos » Sun Mar 11, 2007 11:44 pm

Hi!

I installed sometimes Ubuntu on my laptop.
The new release of Ubuntu (Feisty fawn herd5) worked fine, but I used vmware because i'm waiting for the final release. (Ubuntu 7.04)
So my opinion is the new Ubuntu is really cool:
sound: ok
volume wheel: ok
ati card, x settings: ok
network: ok
touchpad: ok
multimedia buttons: ok

I can imagine that the compiz, xgl will work... I can't wait :)
Bye[/url]
Lajos
 
Posts: 2
Joined: Sun Mar 11, 2007 10:40 pm

Volume wheel doesn't work

Postby javitu » Fri Jun 08, 2007 1:25 am

Hi!
I have an Amilo m3848G and it have a volume wheel in the left side.
The volume wheel works okey in windows, however, doesn't in Linux. (I have installed Kubuntu 7.04)
How I can solve this problem?
Thanks!

Sorry for my english
javitu
 
Posts: 7
Joined: Fri Jun 08, 2007 1:16 am

Re: Volume wheel doesn't work

Postby aspettl » Fri Jun 08, 2007 9:39 am

javitu wrote:The volume wheel works okey in windows, however, doesn't in Linux. (I have installed Kubuntu 7.04)

I believe a recent kernel fixed this problem (probably 2.6.21).

Regards
Aaron
User avatar
aspettl
Site Admin
 
Posts: 1347
Joined: Sat Mar 25, 2006 3:31 pm
Location: Germany
Notebook:
  • Lifebook E8020D

Re: Volume wheel doesn't work

Postby javitu » Fri Jun 08, 2007 10:51 am

aspettl wrote:(probably 2.6.21).

Okey. thanks!
Now I have 2.5.20-16 generic... I try to download ubuntu 7.10 alpha cd live and prove it.
I will comment the test.
javitu
 
Posts: 7
Joined: Fri Jun 08, 2007 1:16 am

Ubuntu with compiz and beryl

Postby Lajos » Fri Jun 08, 2007 4:49 pm

Hi!

I am writing again because i installed Ubuntu 7.04 on my amilo 1437g.
everything is fine also compiz and beryl. I have a cool desktop now :)
Unfortunately the volume wheel doesn't works that i don't understand yet.
Maybe an upgrade will fix it.

Bye,
Lajos
Lajos
 
Posts: 2
Joined: Sun Mar 11, 2007 10:40 pm

Postby aspettl » Sat Jun 09, 2007 2:43 am

Ubuntu 7.04 uses the linux kernel 2.6.20, you need 2.6.21:
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/ ... Log-2.6.21

It's this patch:
Code: Select all
commit 2cf9f0fc69358e15e78f936c220cfe8aa208111d
Author: Tobin Davis <tdavis@dsl-only.net>
Date:   Wed Feb 7 16:04:25 2007 +0100

    [ALSA] hda-codec - Add support for Fujitsu PI1556 Realtek ALC880
   
    This patch adds support for the Fujitsu PI1556 laptop.
    Issue:  Volume knob on system maxes out lower than alsamixer (0x35 vs 0x40).
    Everything else works, and audio quality is good at 0x35.
   
    Signed-off-by: Tobin Davis <tdavis@dsl-only.net>
    Signed-off-by: Takashi Iwai <tiwai@suse.de>
    Signed-off-by: Jaroslav Kysela <perex@suse.cz>


Regards
Aaron
User avatar
aspettl
Site Admin
 
Posts: 1347
Joined: Sat Mar 25, 2006 3:31 pm
Location: Germany
Notebook:
  • Lifebook E8020D

kernel 2.6.22-6 and the problem continues :(

Postby javitu » Sat Jun 09, 2007 3:27 am

Hi!
Now I'm in kubuntu 7.10 alpha 1 (live cd) with kernel 2.6.22-6-generic and the poblem continues :(
javitu
 
Posts: 7
Joined: Fri Jun 08, 2007 1:16 am

Postby aspettl » Sat Jun 09, 2007 11:52 am

Maybe you have to activate this "fujitsu" model manually...
Append "options snd-hda-intel model=fujitsu" to /etc/modprobe.d/alsa-base

Regards
Aaron
User avatar
aspettl
Site Admin
 
Posts: 1347
Joined: Sat Mar 25, 2006 3:31 pm
Location: Germany
Notebook:
  • Lifebook E8020D

Postby javitu » Sat Jun 09, 2007 4:42 pm

Ok. I go to try it!
Thanks very much!
javitu
 
Posts: 7
Joined: Fri Jun 08, 2007 1:16 am

:S

Postby javitu » Sun Jun 10, 2007 3:45 am

Hello!
I try it but the problem continues :S
I add the line in to '/etc/modprobe.d/alsa-base' and restart alsa (sudo /etc/init.d/alsa-utils restart) and the problem continues :S
Note: I type alsamixer in the konsole (in kubuntu 7.10 live cd) I read this:
- Card: HDA Intel
- Chip: Realtek ALC880
However, if I run type alsamixer in konsole in kubuntu 7.04 I read this:
- Card: HDA Intel
- Chip: Motorola Si3054
Thanks!
javitu
 
Posts: 7
Joined: Fri Jun 08, 2007 1:16 am

Postby aspettl » Sun Jun 10, 2007 2:35 pm

Did you restart your computer?
Restart of alsa-utils isn't enough, I think.

Regards
Aaron
User avatar
aspettl
Site Admin
 
Posts: 1347
Joined: Sat Mar 25, 2006 3:31 pm
Location: Germany
Notebook:
  • Lifebook E8020D

Next

Return to Linux / Unix / BSD

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron